
MALTA
Republiek Malta is een eilandengroepje in de Middellandse Zee, met Malta als grootste en belangrijkste eiland.
Het ligt tussen het Italiaanse eiland Sicilië (aan de “laars”) en het Afrikaanse land Libië.
Klimaat
Malta heeft een Middellandse Zee klimaat, ook wel mediterraan klimaat genoemd. Het Middellandse Zeegebied heeft volgens het klimaatsysteem van Köppen een Cs-klimaat; de zomers zijn droog en warm, terwijl de winters nat en zacht zijn.
Malta is rotsachtig en kaal en de ene kant van het eiland ligt hoger dan de andere kant (lijkt wat schuin). Het klimaat wordt dan ook voornamelijk door de grote omliggende zeeoppervlakte beïnvloed en ook de wind heeft zijn invloed op de temperatuur.
In de winter kan door de noordelijke/noordoostelijke wind vanuit Centraal Europa koude lucht over het eiland stromen terwijl in de zomer de Sirocco, de hete wind uit Afrika (Sahara), over de zee naar het eiland voert.
Klimaatcijfers Malta
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor het hele land. Lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen.

Bevolkingsdichtheid (gemiddeld: 1.317,5/km² (2017))
Malta is een van de dichtbevolkste landen ter wereld. Doordat Malta een belangrijk strategisch eiland in de Middellandse Zee is, heeft het verschillende heersers gehad. Hierdoor werden de meeste nederzettingen aan de kust gebouwd. Eerst voor handel en visserij en later voor het toerisme. Malta heeft geen rivieren of meren en haalt haar drinkwater voornamelijk uit zeewater. Malta is rotsachtig en kaal waardoor in het binnenland de dunbevolkte gebieden zijn.
Lid Europese Unie
Malta is sinds 1 mei 2004 lid van de EU. Voordeel daarvan is een grotere welvaart omdat de “interne grenzen” met andere EU-landen wegvallen waardoor er makkelijker en beter handel kan worden gedreven. Andere voordelen zijn dezelfde munteenheid, vrij reizen, wonen, werken en studeren binnen de EU.
Maak jouw eigen website met JouwWeb